Banner image

Hvad er tør hud?

Tør hud

Tør hud kan forekomme i alle aldre. Tør hud kan føles som en evig kamp mod ruhed, kløe og revner. Men der er en løsning!

Tør hud kan være en mild og forbigående tilstand, som kun varer nogle få dage eller uger, men det kan hos nogle også udvikle sig til et mere langvarigt og alvorligt problem. Tør hud er også mere følsom. Tør hud kan blive irriteret og føre til eksem, udslæt og infektioner.

Du kan dog selv gøre meget for at modvirke tør hud i ansigtet og på kroppen.

Årsager til tør hud

En forståelse for baggrunden for, at huden bliver tør, er første skridt mod en balanceret og strålende hud i trivsel.

Der er stoffer i huden, som binder fugtighed, og fedtstoffer, som bidrager til at opretholde hudens fugtbalance. Når hudens naturlige beskyttelse forstyrres, mister den lettere fugtigheden. Der kan være både indvortes og udvortes årsager til dette.

Huden mister med alderen sin fugtbindende evne, og samtidig falder talgproduktionen, hvilket i sig selv gør huden mere tør.

Arvelige forhold har også betydning for tendensen til at udvikle tør hud.

Ydre faktorer som vejr og luftfugtighed indvirker på, hvor tør huden bliver. Kold og tør luft, som vi normalt oplever i Norden om vinteren, gør huden mere tør.

Hvis du vasker dig for meget, bruger udtørrende hudplejeprodukter og rengøringsmidler eller tager intensivt solbad, kan det også give tør hud. Tør hud kan desuden være en bivirkning i forbindelse med bestemte lægemidler eller et symptom på en underliggende sygdom.

Hvordan behandles og forebygges tør hud?

Sig farvel til den tørre og glansløse hud og velkommen til en sund hud i trivsel!

Hvis du undgår de forhold, som får huden til at tørre ud (se afsnittet Husk nedenfor), og hvis du anvender de rigtige produkter til tør hud, kan du forebygge og behandle tør hud med et godt resultat. Med fugtgivende og beskyttende cremer til tør hud og nænsom eksfoliering (peeling) får du igen kontrollen over din hud.

Med frugtsyrer som AHA og især PHA kan du med en forsigtig eksfoliering fjerne tørre, døde hudceller og samtidig genoprette og styrke hudens beskyttende barriere.

Traditionelt anbefales det at anvende fede cremer og olier på tør hud. Det hjælper huden med at bevare fugten. Men en hud med et lavt fugtindhold får ikke tilført mere fugt, selv om du anvender en fed creme. Det er naturligvis vigtigt at hjælpe huden med at bevare dens eksisterende fugt, men det vil være optimalt, hvis hudens evne til at binde fugt derudover kan forbedres.

Ved hjælp af produkter, som tilfører fugtighed, som indeholder fugtbindende stoffer og som styrker hudbarrieren, bliver det nemmere for huden at genskabe en god fugtbalance, end hvis der blot anvendes fede cremer og olier. Kombinationen af fugtighed og fedt er derfor en fremragende kombination.

Husk

  • Undgå at bruge almindelig sæbe, som ofte virker udtørrende på huden.
  • Brug gummihandsker ved kontakt med rengøringsmidler i husholdningen.
  • Undgå at tage bad alt for tit og med for varmt vand.
  • Smør regelmæssigt huden ind i genfugtende creme eller lotion. Og det skal helst være, mens huden stadig er fugtig efter et bad/brusebad.
  • Anvend en nænsom peeling en gang imellem for at fjerne døde, tørre hudceller, og vær forsigtig med kraftige scrubprodukter, som kan skade huden.

 

NEOSTRATA produkter mot torr hud