Banner image

Hvad er akne?

Akne

Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, der kan opstå af forskellige årsager. Vi ved, at tilstanden kan være svær at få bugt med, men der er hjælp af hente!

Akne optræder især i den form, som vi til normalt benævner som bumser. Bumser er små hævede hudpartier i fx ansigtet eller på brystpartiet, skuldrene og ryggen. Egentlig skal årsagen til akne findes længere nede i huden, i talgkirtlerne. Talgkirtlerne producerer talg. Det er hudens eget fedt, som smører og beskytter huden. Talgkirtlerne munder ud i porer, som tit er synlige på fx næsen eller hagen. Talgkirtler optræder især i ansigtet og hårbunden samt på skuldrene, ryggen og brystpartiet. Det er samtidig de områder, hvor der oftest observeres akne.

Årsager til akne eller ”uren hud”

En høj talgproduktion kombineret med tilstoppede porer og bakterievækst kan udvikle akne. Hvis porerne bliver fyldt op med for meget talg og døde hudceller, opstår der et gunstigt miljø for bakterien Cutibacterium acnes, som herefter har mulighed for at vokse. Og kroppen reagerer ved at udvikle en inflammation, en bums. De såkaldte poremasker, der ses som små sorte prikker eller hvide knopper, opstår, fordi porerne bliver tilstoppede af overskydende talg og døde hudceller. De sorte prikker er ikke snavsede områder, som mange tror, men derimod hudens pigment og døde hudceller. Poremasker, knopper og bumser benævnes nogle gange som urenheder, selv om det ikke har noget med snavs at gøre. Begrebet skyldes, at huden får et gråt eller urent udseende.

Hvordan behandles og forebygges akne?

Kroppens hormonbalance, talgproduktionen, evnen til at udskille døde hudceller og forekomsten af aknebakterien varierer fra person til person og kan fra tid til anden også variere hos den enkelte person. Der findes forskellige former for behandlinger og hudplejeprodukter, som kan forbedre tilstanden og dermed udseendet. Det kan være nødvendigt at behandle middelsvær til svær akne med receptpligtig medicin, fx antibiotika, som hæmmer bakterievæksten, eller lægemidler, som reducerer talgproduktionen eller ændrer hormonbalancen. Det forholder sig desværre sådan, at nogle lægemidler har bivirkninger, og det er ikke altid muligt at lade en behandling fortsætte. Problemerne kan komme tilbage, efter at behandlingen er afsluttet.

Problemerne kan minimeres med korrekt, regelmæssig hudpleje hver dag, og kombineret med behandlinger på en hudplejeklinik kan der opnås gode resultater, som er mulige at fastholde. AHA, PHA, NeoGlukosamin, salicylsyre (BHA) og retinol er alle veldokumenterede ingredienser i professionel hudpleje, som har en positiv effekt på akne og urenheder. Deres fællesnævner er, at de har en eksfolierende effekt, der hjælper huden med at slippe af med døde hudceller og ophobninger af hudceller, som ellers kan give tilstoppede porer og medføre nye inflammationer/akneudbrud. Eksfoliering bidrager desuden til dannelsen af nye sunde hudceller, der hjælper huden med at blive restitueret samt både minimerer og forebygger aknear. Mandelsyre (en type AHA), salicylsyre (BHA) og retinol har samtidig en talgregulerende effekt, der hjælper med at kontrollere overskydende talg.

I forbindelse med professionel behandling på klinik eksfolieres huden med en kemisk peeling, som er egnet til huden, og hermed fjernes døde hudceller, og tilstoppede porer minimeres. Den kemiske peeling kan kombineres med en grundig dybderens baseret på hudens behov. Læs mere om NEOSTRATA klinikbehandlinger, som er egnede til hud med tendens til akne.


Forskellige typer akne

Talgproduktionen påvirkes af hormoner, og derfor er det helt almindeligt at have akne i teenagealderen. Det er dog heller ikke unormalt at få akne i en højere alder. Hos kvinder kan problemerne nogle gange fortsætte eller komme igen senere i livet. Der er mange forskellige typer akne. Omfanget af inflammatoriske tilstande (bumser) kan variere, og kendetegnene kan være forskellige. I nogle tilfælde kan der opstå bylder. Også mængden af poremasker og typerne heraf kan variere. En hud, som har tendens til at få akne, kan samtidig blive tør og fedtet i forskellig grad, og det varierer også, hvor sart huden bliver.

Langt de fleste mennesker har generelt eller i nogen udstrækning haft poremasker og bumser på et tidspunkt, mens andre har så store gener med akne, at det kan opleves meget problematisk. Akne kan også give permanente ar i huden.

Husk

  • Vælg en mild, sæbefri rens, som ikke tørrer ud eller irriterer, og brug den morgen og aften. Mange tror, at akne skyldes snavs og vasker derfor huden for tit eller bruger for kraftige produkter. Overdreven rens kan dog irritere huden og dermed have en negativ effekt.
  • Vælg hudplejeprodukter, som indeholder gennemtestede ingredienser og er videnskabeligt dokumenterede. AHA/PHA, salicylsyre og A-vitamin er eksempler på velkendte ingredienser, som har en god effekt på akne. Fortsæt med dit hudplejeprogram, også efter at huden har fået det bedre. Ellers kan problemet komme igen. Et hudplejeprodukt kan ikke kurere akne, men nedsætter dog symptomerne.
  • Hold dig til en enkelt hudplejeserie – og vær tålmodig. Der går et stykke tid, før du ser et resultat, men det er hele ventetiden værd. Hvis du ikke er grundig med din hudpleje, kan det betyde, at det ønskede resultat er længere tid undervejs eller helt udebliver. Det kan også have en uønsket effekt, hvis du blander flere produkter.
  • Undgå at klemme bumser og poremasker ud, eftersom det kan give mere inflammation og ardannelse. Poremaskerne fjernes effektivt og hygiejnisk på en hudplejeklinik.

PRODUKTER, SOM ER EGNEDE TIL DIG MED AKNE